Ήθη και έθιμα του Πάσχα – τι γιορτάζουμε στην Ελλάδα αλλά και σε άλλες χώρες του κόσμου

Χριστιανοί από όλο τον κόσμο ανυπομονούν να γιορτάσουν κάθε χρόνο με πίστη το Πασχαλινό Έθιμο. Κάθε άνοιξη τιμάται η Ανάσταση του Κυρίου και μαζί της φέρνει την ψυχική Αναγέννηση για όλη την ανθρωπότητα.

Σε αυτό το άρθρο θα βρείτε όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε σχετικά με το τι γιορτάζουμε το Πάσχα. Θα αναφερθούμε στα Ήθη και έθιμα του Πάσχα σε περιοχές της Ελλάδας καθώς και σε διαφορετικά μέρη ανά τον κόσμο και τέλος στην Μεγάλη Εβδομάδα και τα έθιμά της.

Τι σημαίνει Πάσχα και τι γιορτάζουμε

Αναμφισβήτητα, το Άγιο Πάσχα μπορεί να χαρακτηριστεί ως η μεγαλύτερη εορτή της Χριστιανοσύνης.

Η λέξη προέρχεται από τα εβραϊκά και την λέξη «Pesach ή Pesah» (πέσαχ) που σημαίνει διάβαση. Οι Εβραίοι γιορτάζουν την απελευθέρωσή τους από τους Αιγύπτιους, ενώ οι Χριστιανοί τιμούν την Ανάσταση του Ιησού Χριστού και συνάμα τη διάβαση του από το θάνατο στη ζωή.

Αντίστοιχες λέξεις για το Πάσχα στα ελληνικά είναι η Λαμπρή ή Πασχαλιά, καθώς η ημέρα αυτή συμβολίζει την Ανάσταση του Θεανθρώπου, μέρα χαρμόσυνη για όλο τον ορθόδοξο λαό.

Το Άγιο Πάσχα έχει ένα πιο βαθύ νόημα, συμβολίζει την αγάπη και την προσφορά. Ο ίδιος ο Χριστός θυσιάστηκε για την σωτηρία του λαού του, γεγονός που αποδεικνύει την αγάπη του για αυτόν. Κάθε χρόνο με τη γιορτή του Πάσχα ξαναγεννιέται τόσο η φύση όσο και η ίδια η ζωή.

Ορθόδοξο και Καθολικό Πάσχα

Το Πάσχα είναι μία κινητή εορτή και η ημερομηνία διαφέρει τόσο στην Ορθόδοξη όσο και στην Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία. Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται γιατί οι δύο Εκκλησίες δεν γιορτάζουν μαζί το Άγιο Πάσχα. Την απάντηση έρχονται να δώσουν οι αστρονομικοί υπολογισμοί και οι ημερομηνίες.

Η αρχή για την εορτή αυτή πραγματοποιήθηκε από τους Εβραίους, οι οποίοι χρησιμοποιούσαν το σεληνιακό ημερολόγιο, βασισμένο στον κύκλο της Σελήνης. Η 14η μέρα του μήνα Νισάν, είχε την τιμητική της καθώς οι Εβραίοι γιόρταζαν το δικό τους Πάσχα και αποτελούσε την ημέρα της πρώτης εαρινής πανσελήνου, η οποία συμβαίνει κατά την εαρινή ισημερία.

Έτσι, η εαρινή ισημερία συνδέθηκε άμεσα με το Χριστιανικό Πάσχα, καθώς ο Χριστός αναστήθηκε την πρώτη μέρα μετά το Εβραϊκό Πάσχα, το οποίο εκείνη την περίοδο έπεσε την ημέρα του Σαββάτου. Από τότε οι Χριστιανικές Εκκλησίες γιόρταζαν το Πάσχα σε διαφορετικές ημερομηνίες.

Στη Μικρά Ασία προτιμούσαν να γιορτάζουν το Πάσχα την 15η ημέρα του μήνα Νισάν, ενώ οι υπόλοιπες εκκλησίες αποφάσισαν να επιλέξουν την πρώτη Κυριακή μετά την πραγματοποίηση της πρώτης εαρινής πανσελήνου, ή αλλιώς της Πασχαλινής πανσελήνου.

Για τον λόγο αυτό, ο Μέγας Κωνσταντίνος και η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος στη Νίκαια το 325 μ.Χ. αποφάσισαν το Πάσχα να εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την Πασχαλινή πανσέληνο, και εάν η πανσέληνος έπεφτε την Κυριακή τότε θα εορταζόταν την αμέσως επόμενη.

Ένα ήταν σίγουρο, με τον τρόπο αυτό το Χριστιανικό Πάσχα δεν θα συνέπιπτε ποτέ με το Εβραϊκό.

Έτσι, κάθε χρόνο ο Πατριάρχης Αλεξάνδρειας, όπως του ανέθεσε η Α΄ Οικουμενική Σύνοδος, γνωστοποιούσε την ημέρα του Πάσχα στις άλλες εκκλησίες, αφού πρώτα με τη βοήθεια των αστρονόμων της Αλεξάνδρειας είχε υπολογιστεί η ημερομηνία της πρώτης εαρινής πανσελήνου.

Ποια είναι τα λάθη που έχουν γίνει

Σε αυτό το σημείο, έφτασε η στιγμή να καταλάβουμε τον λόγο για τον οποίο υπάρχει η διαφορά του εορτασμού του Πάσχα μεταξύ των δύο Εκκλησιών, την Ορθόδοξη και την Ρωμαιοκαθολική Εκκλησία.

Η διαφορά κρύβεται ανάμεσα στα δύο ημερολόγια και τον λάθος αστρονομικό υπολογισμό. Όλα ξεκίνησαν όταν ο αλεξανδρινός αστρονόμος, Σωσιγένης, με βάση τους υπολογισμούς του Ιππάρχου – γνωστός για τον ακριβή υπολογισμό του πως το ηλιακό έτος διαρκεί 365,242 ημέρες – καθιέρωσε ένα ημερολόγιο, το Ιουλιανό, που το έτος είχε 365 ημέρες, ενώ σε κάθε τέταρτο έτος, το «δίσεκτο» πρόσθετε μία παραπάνω ημέρα.

Παρ’ όλα αυτά, μία μικρή απόκλιση δεν αργεί να φανεί, καθώς η συγκεκριμένη διάρκεια του ηλιακού έτους είναι 365,242199 ημέρες. Γεγονός που σημαίνει ότι το έτος του Σωσιγένη είναι μεγαλύτερο κατά 11 λεπτά και 13 δευτερόλεπτα.

Αυτός είναι και ο λόγος που μετακινείται συνεχώς η εαρινή ισημερία. Για παράδειγμα, κατά την περίοδο του Ιησού Χριστού η εαρινή ισημερία πραγματοποιήθηκε στις 23 Μαρτίου, αντίθετα το 1582 μ.Χ. στις 11 Μαρτίου. Εκείνο το έτος, ο Πάπας Γρηγόριος Ι.Γ. θέλησε να αλλάξει το ήδη υπάρχον ημερολόγιο εκείνης της εποχής.

Έτσι, η 5η Οκτωβρίου έγινε 15η Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να διορθωθεί το λάθος που είχε συμβεί τους προηγούμενους αιώνες, ώστε η εαρινή ισημερία να επιστρέψει την 11η Μαρτίου όπως είχε αρχικά πραγματοποιηθεί κατά την Α΄ Οικουμενική Σύνοδο.

Το νέο αυτό ημερολόγιο, το λεγόμενο Γρηγοριανό, υιοθετήθηκε άμεσα από τα περισσότερα καθολικά κράτη. Ωστόσο, τα προτεσταντικά καθυστέρησαν πιο πολύ. Όσον αφορά την Ορθόδοξη Εκκλησία, η αντίδρασή της ήταν ιδιαίτερα έντονη, με αποτέλεσμα το Ιουλιανό Ημερολόγιο να παραμείνει σε ισχύ μέχρι και τον 20ο αιώνα.

Τι έγινε στην Ελλάδα

Το ελληνικό κράτος αντικατέστησε στις 16 Φεβρουαρίου του 1923 το Ιουλιανό Ημερολόγιο με το Γρηγοριανό. Ωστόσο, οι διαφορές ανάμεσα στο κράτος και την εκκλησία δεν έλειψαν, καθώς η εκκλησία θέλησε για αρχή να διατηρήσει το Ιουλιανό Ημερολόγιο, αλλά το 1924 αποφάσισε να ταυτιστεί με το νέο ημερολόγιο και να ισχύσει μόνο για τις ακίνητες γιορτές.

Είναι σημαντικό να αναφέρουμε πως υπάρχει ακόμα μία διαφορά σχετικά με τον εορτασμό του Πάσχα ανάμεσα στην Καθολική και την Ορθόδοξη Εκκλησία. Υπάρχει ένα σφάλμα στον λεγόμενο «Κύκλο του Μέτωνος» του 5ο αιώνα π.Χ. που χρησιμοποιούσαν οι χριστιανοί αστρονόμοι της Αλεξάνδρειας και με βάση τον οποίο η Ορθόδοξη Εκκλησία συνεχίζει ακόμα και σήμερα να υπολογίζει τις ημερομηνίες των μελλοντικών εαρινών πανσελήνων.

Αυτό σημαίνει πως η Ελληνική Ορθόδοξη Εκκλησία εξακολουθεί να χρησιμοποιεί το παλιό Ιουλιανό Ημερολόγιο και τον Μετωνικό Κύκλο για να προσδιορίσει την ακριβή ημερομηνία του Πάσχα.

Για τον λόγο αυτό, το Ελληνικό Ορθόδοξο Πάσχα δεν εορτάζεται την πρώτη Κυριακή μετά την πρώτη εαρινή πανσέληνο, αλλά την αμέσως επόμενη ή μετά τη δεύτερη εαρινή πανσέληνο.

Ήθη και έθιμα του Πάσχα

Στην Ελλάδα το Πάσχα εορτάζεται με τρόπο μοναδικό. Είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Ορθοδοξίας και διαρκεί δύο εβδομάδες, με αρχή την Κυριακή των Βαΐων. Καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας οι πιστοί προσέρχονται στην εκκλησία, ώστε να ακούσουν τη λειτουργία κατά την οποία εξιστορούνται τα Πάθη του Ιησού Χριστού.

Η Μεγάλη εβδομάδα έθιμα έχει πολλά και ενδιαφέροντα και θεωρείται μάλιστα και εβδομάδα νηστείας για τους περισσότερους πιστούς. Σημαντικότερες από τις ημέρες της είναι η Μεγάλη Τετάρτη και η Μεγάλη Παρασκευή, καθώς και η Μεγάλη Πέμπτη, η μέρα που καθιερώθηκε το βάψιμο των κόκκινων αυγών και η θεία κοινωνία για τα μικρά παιδιά.

Το απόγευμα της Κυριακής των Βαΐων ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Δευτέρας, δηλαδή της επόμενης μέρας. Το ίδιο συμβαίνει καθ’ όλη τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας. Με άλλα λόγια το απόγευμα προς το βράδυ της κάθε ημέρας τελείται ο Όρθρος της επόμενης.

Ας δούμε όμως πιο αναλυτικά τι συμβολίζει η κάθε μία μέρα της Μεγάλης Εβδομάδας.

Μεγάλη Δευτέρα

Τελείται το βράδυ της Κυριακής των Βαΐων.

Μεγάλη Δευτέρα καθιερώθηκε να λέγεται η μέρα που ακολουθεί την Κυριακή των Βαΐων και η οποία σηματοδοτεί την αρχή της Μεγάλης Εβδομάδας, της εβδομάδας των Παθών του Ιησού Χριστού.

Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στη ζωή του Ιωσήφ του Πάγκαλου και στην άκαρπη συκιά που την ξέραινε ο Ιησούς Χριστός με ένα του μονάχα λόγο δείχνοντας με τον τρόπο αυτό την άσκηση της δύναμής του πάνω σε ένα άψυχο δέντρο και ποτέ πάνω σε κάποιον άνθρωπο. Γεγονός που αποδεικνύει ότι ο Ιησούς Χριστός μπορεί να έχει τη δύναμη να ευεργετεί, αλλά κατέχει εξίσου τη δύναμη να τιμωρεί.

Στην δεύτερη παραβολή, ο Ιωσήφ, ο οποίος ήταν ο Βενιαμίν της οικογένειάς του, διώχθηκε από τα αδέλφια του ρίχνοντάς τον σε έναν λάκκο και εξαπατώντας τον πατέρα τους, Ιακώβ, παρουσιάζοντάς ένα ματωμένο ρούχο για να αποδειχτεί πως τον κατασπάραξε κάποιο θηρίο.

Ο Ιωσήφ πουλήθηκε σε εμπόρους, και από τους εμπόρους κατέληξε στον αρχιμάγειρα του βασιλιά της Αιγύπτου. Για καλή του τύχη, μια μέρα ο Φαραώ είδε ένα περίεργο όνειρο και ζήτησε τη βοήθεια ενός ερμηνευτεί. Ο Ιωσήφ μπορούσε να δώσει λύση στην ερμηνεία του ονείρου.

Εξήγησε στον Φαραώ πως πρόκειται να έρθουν επτά χρόνιας ευφορίας και άλλα επτά χρόνια ακαρπίας και λιμού στη χώρα. Έτσι, ο Φαραώ εντυπωσιασμένος και ενθουσιασμένος από την σοφία του Ιωσήφ αποφάσισε να του δώσει αξιώματα, τα οποία διαχειρίστηκε άψογα φροντίζοντας στους δύσκολους καιρούς της ακαρπίας το λαό του.

Εκείνα τα χρόνια, τα αδέλφια του παρευρέθηκαν μπροστά του ζητώντας τη βοήθεια του. Ο Ιωσήφ όχι μόνο δεν τους κράτησε κακία, αντίθετα τους συγχώρεσε για όλες τους τις πράξεις και τους προσκάλεσε να ζήσουν μόνιμα στην Αίγυπτο.

Μεγάλη Τρίτη

Τελείται το βράδυ της Μεγάλης Δευτέρας.

Την Μεγάλη Τρίτη βιώνουμε και τιμάμε δύο παραβολές.
1. Η πρώτη αφορά την παραβολή των δέκα παρθένων, η οποία μας διδάσκει να έχουμε πίστη και να είμαστε φιλάνθρωποι.

2. Η δεύτερη παραβολή, εκείνη των Ταλάντων, μας μαθαίνει την ιδιαίτερη σημασία της εργατικότητας.

Μεγάλη Τετάρτη

Τελείται το βράδυ της Μεγάλης Τρίτης.
Την Μεγάλη Τετάρτη ψάλλεται το περίφημο τροπάριο της Κασσιανής. Η συγκεκριμένη ημέρα είναι αφιερωμένη στην γυναίκα που γεμάτη αμαρτίες άλειψε τα πόδια του Κυρίου με μύρο και συγχωρέθηκε για όλα της τα αμαρτήματα, δείχνοντας την απεριόριστη της αγάπη και πίστη για τον Κύριο.

Μεγάλη Πέμπτη

Τελείται το βράδυ της Μεγάλης Τετάρτης.
Τη Μεγάλη Πέμπτη γιορτάζουμε και τιμάμε τέσσερα γεγονότα.

1. Τον Μυστικό Δείπνο ανάμεσα στον Ιησού και τους Δώδεκα Μαθητές του μία ημέρα πριν τη Σταύρωσή του.

2. Τον Ιερό Νιπτήρα, δηλαδή το πλύσιμο των ποδιών των μαθητών από τον Κύριο, γεγονός που θέλει να δείξει πως δεν είναι απαραίτητη η ζήτηση των πρωτείων.

3. Την Προσευχή του Κυρίου προς τον Πατέρα του στο όρος των Ελαίων.

4. Την Προδοσία του Ιούδα, με άλλα λόγια την αρχή για τα Πάθη του Ιησού Χριστού.

Μεγάλη Παρασκευή

Τελείται το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης
Η ημέρα αυτή είναι αφιερωμένη στην Κορύφωση του Θείου Δράματος, τελείται η «Ακολουθία των Παθών» και ζούμε τα φρικτά και σωτήρια πάθη του Ιησού Χριστού. Διαβάζονται τα Δώδεκα Ευαγγέλια που αναφέρονται στα πάθη του Κυρίου και πιο συγκεκριμένα:

  • στα μαστιγώματα,
  • στις κοροϊδίες,
  • στα χτυπήματα,
  • στους εξευτελισμούς,
  • στο στεφάνι από αγκάθια,
  • στην σταύρωση, και τέλος,
  • στον θάνατο του Ιησού.

Μεγάλο Σάββατο

Τελείται το πρωί και το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής.

Γιορτάζεται η ταφή και η κάθοδος του Κυρίου στον Άδη. Το πρωί της Μεγάλης Παρασκευής τελείται η Ακολουθία των μεγάλων Ωρών και στις 12:00 το μεσημέρι ο Εσπερινός της Αποκαθήλωσης.

Το απόγευμα της ίδιας ημέρας τιμάται
• η περιφορά του Επιταφίου στους δρόμους των ελληνικών πόλεων και των χωριών, και

• ψάλλονται τα Εγκώμια του Επιταφίου, γνωστά σε όλους μας «Η ζωή εν τάφω», «Άξιον εστί», «Αι γενεαί πάσαι».

Κυριακή του Πάσχα

Τελείται το πρωί μέχρι το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου και τα ξημερώματα προς την Κυριακή
• Το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου ψάλλεται η λεγόμενη Πρώτη (1η) Ανάσταση ή αλλιώς ο Εσπερινός της Ανάστασης.

• Το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου στον Πανάγιο Τάφο στα Ιεροσόλυμα πραγματοποιείται η αφή του Άγιου Φωτός και διανέμεται σε όλους τους Ορθόδοξους Χριστιανούς πιστούς σε όλη την Οικουμένη.

• Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου τελείται η Ακολουθία της Αναστάσεως, ψάλλοντας το «Δεύτε λάβετε φως» και αντίστοιχα στις 00:00 ακριβώς ο ιερέας εκφωνεί το «Χριστός Ανέστη». Ένα αίσθημα ελπίδας και χαράς πλημμυρίζει τους πιστούς και ο τόπος σείεται από βεγγαλικά και μπαλωτιές στον αέρα.

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα τελείται ο Εσπερινός της Αγάπης ή η λεγόμενη Δεύτερη Ανάσταση που στους περισσότερους ναούς τελείται το πρωί της Κυριακής. Ονομάζεται έτσι, διότι παλαιότερα οι Χριστιανοί αντάλλασσαν μεταξύ τους το φιλί της αγάπης.

Διαβάζεται μία περικοπή από το Ευαγγέλιο του Ιωάννη, όπου αναφέρεται ότι ο Χριστός μετά την Ανάστασή του εμφανίστηκε στους μαθητές του, με τον Θωμά να μην πείθεται καθώς δεν ήταν παρών στο γεγονός αυτό.

Το Ιερό Ευαγγέλιο διαβάζεται σε πολλές γλώσσες και διακηρύσσεται σε παγκόσμιο επίπεδο η νίκη του θανάτου, της χαράς και της ελπίδας.

Έθιμα Πασχαλινά

Ως γνωστό τα έθιμα του Πάσχα στην Ελλάδα κατέχουν μία σημαντική θέση και τηρούνται κάθε χρόνο με ευλάβεια από τον ελληνικό λαό. Μπορεί να διαφέρουν από περιοχή σε περιοχή, ωστόσο ένα είναι σίγουρο πως αυτά που ακολουθούν δεν λείπουν ποτέ από κάθε ελληνικό σπίτι την περίοδο της εορτής του Πάσχα.

Ο θόρυβος

Οι χαρμόσυνες καμπάνες, τα βεγγαλικά, τα γέλια, οι χαρούμενες φωνές και το φως των λαμπάδων δημιουργούν μια μοναδική ατμόσφαιρα το βράδυ της Ανάστασης. Ο θόρυβος είναι στοιχείο που απομακρύνει το κακό και το δαιμονικό πνεύμα. Το φως της Αναστάσεως συμβολίζει τη δύναμη, το φως της αγάπης και της γνώσης.

Η πασχαλινή λαμπάδα

Το βράδυ του Σαββάτου κάθε πιστός κρατάει από μία λαμπάδα. Τα παιδάκια συνηθίζεται να λαμβάνουν δώρο μία λαμπάδα μαζί με ένα σοκολατένιο αυγό από τις νονές και τους νονούς τους.

Το έθιμο της πασχαλινής λαμπάδας χρονολογείται από τα πρώτα χρόνια του Χριστιανισμού. Την εποχή εκείνη τις ημέρες του Μεγάλου Σαββάτου και της Κυριακής του Πάσχα βαφτίζονταν νεοφώτιστοι χριστιανοί.

Πιστεύεται ακόμα ότι η λαμπάδα αναπαριστά το φως που έφερε ο Ιησούς Χριστός στην ανθρωπότητα μέσω της Ανάστασής του νικώντας έτσι, το σκοτάδι και το θάνατο.

Το χρώμα της πασχαλινής λαμπάδας έχει και εκείνο με τη σειρά του τον δικό του συμβολισμό. Το απόγευμα προς βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής, στην περιφορά του Επιταφίου οι πιστοί κρατάνε λαμπάδες σε χρώμα καφέ, γεγονός που συμβολίζει το πένθος των πιστών, το θάνατο και τα Πάθη του Χριστού.

Λευκές και χρωματιστές λαμπάδες υφίσταται να κρατάνε οι πιστοί το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, στην Ανάσταση, συμβολίζοντας με τον τρόπο αυτό τον εορτασμό της Αναστάσεως, το συναίσθημα της χαράς και της αγάπης.

Το σημάδι του σταυρού

Αμέσως μετά τη Λειτουργία, πιστοί μεταφέρουν το Άγιο Φως στο σπίτι τους και σχηματίζουν τρεις φορές έναν σταυρό στην εξώπορτά τους με τον καπνό της λαμπάδας τους στο πάνω μέρος της πόρτας για καλή τύχη.

Αφού εισέλθουν στο σπίτι ανάβουν με το ίδιο φως το καντήλι που έχουν στα εικονίσματα του σπιτιού και φροντίζουν να το κρατήσουν αναμμένο για αρκετό καιρό, ιδανικά όλο τον χρόνο για να ανανεωθεί την επόμενη Ανάσταση.

Τα κόκκινα αυγά

Πολλοί είναι εκείνοι που αναρωτιούνται γιατί βάφουμε αυγά κόκκινα το Πάσχα. Το βάψιμο των κόκκινων αυγών είναι το καθιερωμένο πασχαλινό έθιμο που λαμβάνει χώρα την Μεγάλη Πέμπτη.

Τα βαμμένα ή διακοσμημένα αυγά συγκαταλέγονται στα έθιμα Πάσχα εδώ και πολλά χρόνια, ήδη πριν από τα χρόνια του Χριστού. Στην αρχαία Ρώμη, στην Αίγυπτο, στην Κίνα και στην Περσία συνήθιζαν να μοιράζουν τα αυγά στις γιορτές της άνοιξης καθώς αποτελούσαν σύμβολο γονιμότητας και σεβασμού.

Στο ελληνικό Πάσχα, κάθε Μεγάλη Πέμπτη ή Κόκκινη Πέμπτη συνηθίζεται κάθε νοικοκυριό να βάφει τα αυγά του στις αποχρώσεις που επιθυμεί. Το κόκκινο είναι το χρώμα που κυριαρχεί, παρ’ όλα αυτά πολλοί είναι εκείνοι που επιλέγουν να βάψουν τα αυγά τους πολύχρωμα, μπλε, ροζ, κίτρινα και πράσινα.

Η Μεγάλη Πέμπτη είναι η μέρα του Μυστικού Δείπνου, όπου ο Ιησούς προσέφερε άρτο και οίνο στους δώδεκα μαθητές του, δύο στοιχεία που συμβολίζουν το σώμα και το αίμα του Ιησού Χριστού.

Οι χριστιανοί συμβολίζουν με το βάψιμο των αυγών σε κόκκινο χρώμα το αίμα του Ιησού που έσταξε όταν σταυρώθηκε, και με το αυγό τον τάφο από τον οποίο εξήλθε. Υπάρχει μία λαϊκή ιστορία που ισχυρίζεται ότι όταν αναστήθηκε ο Χριστός δεν το πίστεψε κανείς. Μία γυναίκα που κρατούσε ένα καλάθι με αυγά έκανε την εξής ερώτηση για να πειστεί: Μπορεί να γίνουν τα αυγά από άσπρα κόκκινα; Και πράγματι είχαν γίνει.

Το τσούγκρισμα των κόκκινων αυγών

Το βράδυ της Ανάστασης ή το πρωί της Κυριακής του Πάσχα κάθε πιστός διαλέγει ένα βαμμένο αυγό και το τσουγκρίζει με τα αυγά των άλλων, λέγοντας τη φράση «Χριστός Ανέστη» και λαμβάνοντας την απάντηση «Αληθώς ο Κύριος».

Το τσούγκρισμα των πασχαλινών αυγών συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου και τη γέννηση. Για παράδειγμα όταν σπάει το κέλυφος του αυγού και βγαίνει από μέσα μια νέα ζωή, έτσι και το αυγό του Πάσχα συμβολίζει το καινούργιο, τη δημιουργία και την αρχή μιας νέας ζωής.

Η μαγειρίτσα

Άλλο ένα έθιμο είναι η μαγειρίτσα, μία σούπα που τα βασικά συστατικά είναι χορταρικά και εντόσθια ζώου. Ωστόσο, τα τελευταία χρόνια συνηθίζεται η προσθήκη μανιταριών αντί για συκωτάκια και έντερα, η οποία είναι μία πιο υγιεινή και ενναλακτική λύση.

Οι σαράντα μέρες της σαρακοστής ξεκινάνε με την Καθαρά Δευτέρα. Την περίοδο της νηστείας οι χριστιανοί προετοιμάζουν τον εαυτό τους για το Πάσχα, ασκώντας σώμα και πνεύμα.

Η μαγειρίτσα είναι το πρώτο πιάτο που καταναλώνεται μετά τη νηστεία της σαρακοστής και στην ουσία προετοιμάζει τον οργανισμό για να μπει σιγά σιγά ξανά στην κρεατοφαγία χωρίς να του πέσει βαρύ το πιάτο της επόμενης μέρας καθώς στην Ελλάδα συνηθίζεται η κατανάλωση του αρνιού την Κυριακή του Πάσχα.

Τα χόρτα της μαγειρίτσας συμβολίζουν τα πικρά χόρτα που συνήθιζαν να τρώνε οι Εβραίοι προς ανάμνηση της σκλαβιάς τους από τους Αιγύπτιους. Ανά περιοχές της Ελλάδας πραγματοποιούνται κάποιες μικρές παραλλαγές στην εκτέλεση της μαγειρίτσας. Στην Πάτρα συνηθίζουν να την φτιάχνουν άσπρη αυγολέμονο, στην Κέρκυρα, τα λεγόμενα «τσιλίχουρδα» περιέχει άνηθο, σκόρδο, μαϊντανό και λευκό κρασί.

Τσουρέκια και πασχαλινά κουλουράκια

Είναι γνωστό πως κάθε περιοχή της Ελλάδας έχει τα δικά της πασχαλινά έθιμα και εδέσματα, ωστόσο είναι δύο γλυκά που δεν λείπουν ποτέ από κανένα πασχαλινό τραπέζι.

Ο λόγος φυσικά για τα πασχαλιάτικα τσουρέκια και κουλουράκια που μπορεί οι παραλλαγές στις συνταγές τους να ποικίλλουν, μοιράζονται όμως ένα κοινό χαρακτηριστικό που δεν είναι άλλο από το σχήμα τους.

Το σχήμα πλεξούδας πρωταγωνιστεί και συμβολίζει την απομάκρυνση των κακών πνευμάτων, όπως και το αλεύρι συμβολίζει την Ανάσταση του Κυρίου καθώς ζωντανεύει και μεταμορφώνεται σε νόστιμο γλυκό.

Το ψητό αρνί

Το έθιμο του αρνιού στη σούβλα προέρχεται από τις παραδόσεις του Εβραϊκού λαού, οι οποίοι έβαφαν την είσοδο των σπιτιών τους με το αίμα του θυσιαζόμενου αρνιού προς τιμή και ανάμνηση της εξόδου από την Αίγυπτο.

Άλλη μία άποψη αναφέρεται σε μία ποιμενική εορτή που λάμβανε χώρα την πανσέληνο της εαρινής ισημερίας. Πρόκειται για μια θυσία αρνιού, ώστε ο θεός να πάρει το μερίδιό του και να εξασφαλίσει την γονιμότητα του ποιμνίου.

Η Πασχαλιά

Τι συμβολίζει άραγε η πασχαλιά; Το συγκεκριμένο λουλούδι χαρακτηρίζεται συχνά ως προάγγελος της άνοιξης καθώς με την εποχή της άνθισής τους σηματοδοτούν εάν η άνοιξη θα έρθει νωρίς ή αργά.

Το χρώμα έχει και εκείνο τη δική του σημασία. Πασχαλιές με μωβ άνθη αντιπροσωπεύουν το δυνατό συναίσθημα της αγάπης, ενώ τα λευκά άνθη συμβολίζουν τη νεανική αθωότητα.

Πως γιορτάζουν το Πάσχα σε διάφορα μέρη της Ελλάδας

Σε αυτό το σημείο θα ανακαλύψουμε ποια είναι τα Πασχαλινά έθιμα της Ελλάδας.

Οι περισσότεροι Έλληνες αρέσκονται να περνάνε τις γιορτές του Πάσχα οικογενειακά, παρέα με τα αγαπημένα τους πρόσωπα, αφήνοντας της μεγαλουπόλεις και ταξιδεύοντας στα πάτρια εδάφη.

Πασχαλινά έθιμα στην Κέρκυρα

Το νησί που σφύζει από ζωή καθώς αποτελεί τον νούμερο ένα προορισμό κατά την περίοδο του Πάσχα.

Η Κέρκυρα γιορτάζει και τιμάει το Άγιο Πάσχα με τρόπο ξεχωριστό που δεν μπορεί να συγκριθεί με καμία άλλη περιοχή στον κόσμο. Η αίγλη και η θρησκευτική λαμπρότητα πρωταγωνιστούν, συνθέτοντας ένα μαγευτικό τοπίο.

Ας δούμε τι είναι αυτό που κάνει τόσο μοναδική τον εορτασμό στο νησί του Ιονίου, στην όμορφη Κέρκυρα:

• Μπορεί να διαφέρει ημερολογιακά το Ορθόδοξο με το Καθολικό Πάσχα, παρ’ όλα αυτά, η Καθολική εκκλησία συμμετέχει ενεργά σε όλες τις Ορθόδοξες εκδηλώσεις και γιορτάζει μαζί.

• Χορωδίες, μουσική, φιλαρμονικές, ο επιβλητικός ναός του Άγιου Σπυρίδωνα, η ανοιξιάτικη ατμόσφαιρα και οι εκδηλώσεις που ξεκινούν από το Σάββατο του Λαζάρου και τελειώνουν την Τρίτη του Πάσχα είναι λίγα από τα στοιχεία που θα βιώσετε και θα σας κρατήσουν συντροφιά κατά τη διάρκεια του Πάσχα.

• Κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Εβδομάδας, η Κέρκυρα «ντύνεται» στα μωβ. Ο μωβ φωτισμός κυριαρχεί παντού, σε όλο το νησί, στους κεντρικούς δρόμους, αλλά και στα μικρά χωριουδάκια, χρώμα που συμβολίζει το πένθος και τα Πάθη του Ιησού.

• Το βράδυ της Μεγάλης Πέμπτης επισκέπτες και κάτοικοι του νησιού έχουν την ευκαιρία να δουν από κοντά τις προετοιμασίες και να ακούσουν την «πρόβα τζενεράλε» των φιλαρμονικών για τους πένθιμους ήχους που θα ακολουθήσουν τις δύο επόμενες μέρες.

• Τη Μεγάλη Παρασκευή οι πομπές των Επιταφίων από κάθε ναό διασταυρώνονται όλες μαζί στο κέντρο της πόλης. Καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής, στην άκρη του δρόμου είναι τοποθετημένα χιλιάδες αναμμένα κεράκια, γεγονός που έχει μεταφορική σημασία και συμβολίζει την ένδειξη του δρόμου που πρέπει να ακολουθηθεί.

• Το Μεγάλο Σάββατο η Κέρκυρα ξυπνάει από νωρίς το πρωί με το έθιμο της αναπαράστασης του σεισμού που ακολούθησε την Ανάσταση του Ιησού Χριστού και το οποίο πραγματοποιείται στην Παναγία των Ξένων. Στη συνέχεια, την ίδια ημέρα, λαμβάνει χώρα ο Επιτάφιος του Αγίου Σπυρίδωνα που έχει καθιερωθεί κάθε χρονιά από το 1574 για το Μεγάλο Σάββατο.

• Λίγο πριν το μεσημέρι του Μεγάλου Σαββάτου αναβιώνει το έθιμο των «μπότηδων», το γνωστό σπάσιμο των κανατιών, το οποίο σύμφωνα με τους Κερκυραίους διώχνει το κακό. Οι φιλαρμονικές ξεχύνονται στους δρόμους του νησιού χαρίζοντας την αίσθηση της θριάμβευσης και του έντονου θορύβου.

• Θα έχετε την ευκαιρία να γευτείτε την παραδοσιακή κερκυραϊκή κουζίνα, γεύσεις όπως τα τσιλίχουρδα, κοινώς η κερκυραϊκή μαγειρίτσα, η φογάτσα (το κερκυραϊκό πασχαλινό τσουρέκι) και οι κολομπίνες (είδος χριστόψωμου).

Κοζάνη

Με πρωτότυπο τρόπο επιλέγουν να γιορτάσουν την Ανάσταση οι Κοζανίτες. Όλοι οι κάτοικοι συγκεντρώνονται στο νεκροταφείο του Αγίου Γεωργίου και με αναμμένες τις λαμπάδες τους περιμένουν να ακούσουν το «Χριστός Ανέστη», ενώ βρίσκονται γύρω από το μνήμα του νεκρού τους.

Πριν πάρουν το δρόμο για τα σπίτια τους, δεν ξεχνούν να αφήσουν ένα κόκκινο βαμμένο αυγό για να «χορτάσει» όπως λένε το χαμένο μέλος της οικογένειας τους.

Καλαμάτα

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα αναβιώνει του έθιμο του «σαϊτοπόλεμου» που γιορτάζει και τιμάει τον αγώνα της απελευθέρωσης του 1821. Τα λεγόμενα «μπουλούκια» ντυμένα με παραδοσιακές φορεσιές και οπλισμένα με σαΐτες ετοιμάζονται να μπουν στη μάχη. Στο τέλος το έπαθλο πάει στην ομάδα που ξεχωρίζει.

Πάτρα

Στην πατρίδα του ελληνικού καρναβαλιού το Πάσχα είναι ξεχωριστό. Την Μεγάλη Παρασκευή πλήθος κόσμου συγκεντρώνεται στα δύο κοιμητήρια της πόλης για την περιφορά του Επιταφίου.

Την επόμενη μέρα, το Μεγάλο Σάββατο και όταν φτάσει η ώρα της Πρώτης Ανάστασης, ο ιερέας μετά από ώρες κλεισμένος στο ιερό, βγαίνει από την ωραία πύλη και πετάει με δύναμη τα μπότια για να σπάσουν, την ώρα που από τον γυναικωνίτη πέφτουν λουλούδια σε πολλά χρώματα.

Την ίδια ώρα πλήθος κόσμου, καταστηματάρχες και κάτοικοι της πόλης, συγκεντρώνονται στο κέντρο και πετούν ποτήρια, πιάτα και ότι άλλο μπορεί να σπάσει με σκοπό να κάνουν θόρυβο.

Μάνη

Στη Μάνη τιμούνε την παράδοση. Τη δεύτερη μέρα του Πάσχα σε πολλά χωριά της Μάνης λαμβάνει χώρα το έθιμο της λιτανείας. Ιερείς και πιστοί με εικόνες και σταυρούς στο χέρι ξεκινούν από τις εκκλησίες για να κάνουν τον γύρο του χωριού ψέλνοντας αναστάσιμα τροπάρια.

Προορισμός τους είναι τα κοιμητήρια, εκεί όπου τα μνήματα είναι στολισμένα με φρέσκα λουλούδια, βαμμένα αυγά και πασχαλιάτικα κουλουράκια. Ενώ στους τάφους των νεκρών που έφυγαν από τη ζωή πριν το Πάσχα είναι τοποθετημένα μεγάλα κουλούρια, όπως το μέγεθος ενός ψωμιού, τα λεγόμενα «δοξάρια».

Πιερία

Με αυγομαχίες γιορτάζουν τη δεύτερη μέρα του Πάσχα οι πιστοί στον Άνω Άγιο Ιωάννη Πιερίας. Ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στον ποντιακό ελληνισμό και κάθε χρόνο συγκεντρώνει πλήθος επισκεπτών.

Ο κάθε αυγομάχος έχει στην κατοχή του 20 βαμμένα κόκκινα αυγά, τα οποία τα μάζευε προσεκτικά ολόκληρο τον χρόνο για να είναι έτοιμος να συμμετάσχει στον διαγωνισμό. Ο αυγομάχος που θα μείνει τελευταίος με ένα αυγό στο χέρι θα είναι και ο νικητής.

Κρήτη

• Κάθε Μεγάλη Παρασκευή το παζάρι των Βουκολιών αποτελεί σημείο αναφοράς για την πόλη των Χανίων. Ήδη από την περίοδο της Τουρκοκρατίας, το παζάρι των Βουκολιών λειτουργούσε κάθε Σάββατο και ήταν ένας από τους σημαντικότερους χώρους για οικονομικές συναλλαγές και κοινωνικές σχέσεις.

Οι μέρες που το παζάρι πλημμύριζε από κόσμο ήταν ο Δεκαπενταύγουστος και η Μεγάλη Παρασκευή. Την Μεγάλη Παρασκευή ήταν και η μέρα που γινόταν τα συνοικέσια. Για τον λόγο αυτό και κατέβαιναν πολλές κοπέλες από τα γύρω χωριά.

Στις μέρες μας είναι μία εμποροπανήγυρη βγαλμένη από παλιές εποχές, εικόνες όμορφες και παραδοσιακές που σώζονται μέχρι και σήμερα.

• Στο χωριό Γκαγκάλων, λίγο πριν την Ανάσταση, τα παιδιά συνηθίζουν να μαζεύουν ξύλα, τα αφήνουν στο προαύλιο της εκκλησίας σχηματίζοντας ένα βουνό και φτιάχνοντας στην κορυφή ένα σκιάχτρο χρησιμοποιώντας ένα παλιό κουστούμι που υποτίθεται πως είναι ο Ιούδας.

Την ώρα που ο ιερέας λέει το «Χριστός Ανέστη» ανάβουν φωτιά και καίνε τον Ιούδα ώστε να διώξουν το κακό.

• Κρήτη και γιορτή χωρίς καλό φαγητό και νόστιμους μεζέδες, δε γίνεται! Ήδη από την Μεγάλη Πέμπτη ξεκινούν οι προετοιμασίες για το πασχαλινό τραπέζι. Αρχίζουν το ζύμωμα για τα καλτσούνια, τα λυχναράκια, τα τσουρέκια και τις λαμπροκουλούρες μέσα στις οποίες τοποθετούνται από ένα έως τρία κόκκινα αυγά.

Το οικογενειακό τραπέζι της Μεγάλης Πέμπτης είναι στρωμένο με νόστιμα ντολμαδάκια, ενώ την Μεγάλη Παρασκευή στο τραπέζι πρωταγωνιστούν οι χοχλιοί.

Μύκονος και Μήλος

Το απόγευμα της Κυριακής του Πάσχα, όλοι οι κάτοικοι μαζεύονται στις κεντρικές πλατείες των νησιών και καίνε τον «Ιούδα».

Αμοργός

Την Κυριακή του Πάσχα μικροί και μεγάλοι συγκεντρώνονται στα προαύλια των
εκκλησιών και παίρνουν μέρος σε ομαδικά παραδοσιακά παιχνίδια.

Κύθνος

Το έθιμο της κούνιας αναβιώνει στην κεντρική πλατεία του χωριού, οπού στήνεται μία κούνια. Αγόρια και κορίτσια ντυμένα με παραδοσιακές στολές κουνιούνται εναλλάξ. Σύμφωνα με αυτό το έθιμο όποιο αγόρι κουνήσει ένα κορίτσι και το αντίθετο, δεσμεύεται σε γάμο.

Σίφνος

Το πασχαλινό αρνί ψήνεται σε πήλινο δοχείο, στο λεγόμενο «μαστέλο» με φρέσκα μυρωδικά όπως άνηθο και κόκκινο κρασί. Στο γιορτινό τραπέζι δεν γίνεται να λείπει η μελόπιτα, ένα τοπικό γλυκό από μέλι, μυζήθρα και αυγό.

Άγιο Όρος

Το πρωί της Κυριακής, στο πασχαλινό τραπέζι το ψάρι και η ψαρόσουπα έχουν την τιμητική τους, ενώ το μεσημέρι της ίδιας ημέρας η Ακολουθία της Αγάπης ψάλλεται από τους μοναχούς σε εφτά διαφορετικές γλώσσες.

Τι διαφορετικό κάνουν σε άλλες χώρες ανά τον κόσμο

Αφού είδαμε μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα Πασχαλινά έθιμα σε όλη την Ελλάδα, πάμε να δούμε πως γιορτάζουν αυτή την μεγάλη γιορτή και οι υπόλοιπες χώρες.

Πασχαλινά έθιμα στην Κύπρο

Εάν βρεθείτε για τις γιορτές του Πάσχα στην Κύπρο, ένα είναι σίγουρο, παραδοσιακά έθιμα και τοπικές γεύσεις σας περιμένουν να τα ανακαλύψετε. Ας πάρουμε όμως τα πράγματα με τη σειρά.

1. Από νωρίς το πρωί της Μεγάλης Πέμπτης ξεκινάνε οι προετοιμασίες για τις φλαούνες. Παρασκευάζονται από μία λεπτή κρούστα με αυγό, τυρί, δυόσμο και σταφίδες ψημένες σε ξυλόφουρνο. Την ίδια μέρα πραγματοποιείται και το βάψιμο των κόκκινων αυγών.

2. Την Μεγάλη Παρασκευή στον δρόμο προς την εκκλησία, κάθε πιστός κρατάει από ένα μπουκέτο λουλούδια με σκοπό τον στολισμό του Επιταφίου. Όλοι οι πιστοί μαζί προετοιμάζονται για την περιφορά του Επιταφίου αργά το απόγευμα στα χωριά και στις πόλεις του νησιού.

3. Την ημέρα της αποκάλυψης ότι ο Ιησούς δεν βρίσκεται μέσα στον τάφο, το πρωί του Μεγάλου Σαββάτου, οι πιστοί παρευρίσκονται στην εκκλησία. Την ώρα που ο ιερέας ανακοινώνει την απουσία του Ιησού από τον τάφο, «σείεται» ολόκληρος ο χώρος. Καθίσματα και πόρτες της εκκλησίας χτυπιούνται από τους πιστούς. Τα καλύμματα που σκεπάζουν τις εικόνες από τη Μεγάλη Πέμπτη πέφτουν. Η όλη διαδικασία είναι άκρως ανατριχιαστική και συγκινητική.

4. Το βράδυ της Ανάστασης αναβιώνει το έθιμο «λαμπρατζιά». Μικροί και μεγάλοι καίνε το ομοίωμα του Ιούδα του προδότη στο προαύλιο του κάθε ναού. Για δύο εβδομάδες οι πιστοί, και πιο συγκεκριμένα τα μικρά παιδιά συλλέγουν ξύλα για να σχηματιστεί όσο το δυνατό μεγαλύτερο σημείο καύσης για τον Ιούδα.

5. Όπως και στην Ελλάδα, έτσι και στην Κύπρο, μετά τα πρώτα «Χριστός Ανέστη» σειρά έχει η συνάντηση ολόκληρης της οικογένειας στο σπίτι για φαγητό. Η μαγειρίτσα και το λεγόμενο «αυγολέμονο», ένα είδος σούπας, κυριαρχούν στο γιορτινό τραπέζι.

6. Στο Κυριακάτικο πασχαλινό τραπέζι προετοιμαστείτε για μπόλικο φαγητό, γλέντι και χορό. Οικογένεια και φίλοι, όλοι μαζί απολαμβάνουν

• το ψητό αρνί,

• τις φλαούνες που έχουν ζυμωθεί και ψηθεί την Μεγάλη Πέμπτη, συνοδευόμενες από χαλούμι ή αναρή (είδη τυριών),

• τις «αυκωτές» που είναι κουλούρια σε σχήμα αυγοθήκης και περιλαμβάνουν ένα βαμμένο κόκκινο αυγό στο κέντρο τους,

• τα λεγόμενα «σισαμωτά» και τα «πουρέκια» με κρέμα ή αναρή (είδη κυπριακών μπισκότων) και τέλος,

• το τσουρέκι με γεύση κάστανο, σοκολάτας ή μαστίχας.

Γερμανία

• Στη Γερμάνια πρωταγωνιστής του Πάσχα είναι το αυγό και όλα περιστρέφονται γύρω από αυτό. Ένα παιχνίδι κρυμμένου θησαυρού ξεκινά με τον πασχαλινό λαγό να κρύβει όσο καλύτερα μπορεί τα χρωματιστά βαμμένα αυγά με σκοπό να τα αναζητήσουν την ημέρα του Πάσχα τα μικρά παιδιά.

• Το βράδυ της Μεγάλης Παρασκευής οι περισσότεροι καθολικοί πηγαίνουν στην εκκλησία για να πενθήσουν τον Ιησού Χριστό.

Αγγλία

• Το λεγόμενο «κυνήγι του αυγού» το συναντάμε και στην Αγγλία. Το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου, οι γονείς κρύβουν τα βαμμένα αυγά σε διάφορα σημεία στο σπίτι, ώστε το πρωί της Κυριακής του Πάσχα τα μικρά παιδιά με τα καλαθάκια στα χέρια τους να βγουν και να ψάξουν τα κρυμμένα αυγά.

Σκοπός είναι να βρουν όσα περισσότερα αυγά μπορούν. Η ανταμοιβή τους είναι ένα μεγάλο σοκολατένιο αυγό ή λαγουδάκι και φυσικά τα αυγά που μάζεψαν στο καλαθάκι τους.

• Την Κυριακή του Πάσχα όλη η οικογένεια μαζεύεται γύρω από το τραπέζι έχοντας ως κυρίως πιάτο ένα μεγάλο μπούτι αρνιού.

Το οικογενειακό τραπέζι έρχεται να κλείσει με ένα κέικ από φρούτα, το λεγόμενο «simnel», διακοσμημένοαπό 11 μικρές μπαλίτσες φτιαγμένες με αμυγδαλόπαστα για να συμβολίσουν τους 12 μαθητές του Ιησού Χριστού μείον του Ιούδα.

Άλλο ένα πασχαλινό ψωμάκι είναι τα hotcrossbuns, φτιαγμένο από σταφίδες. Στην κορυφή του σχεδιάζουν έναν σταυρό προς τιμήν του Ιησού.

• Την Μεγάλη Παρασκευή το τραπέζι έχει ψάρι καθώς είναι ημέρα πένθους.

Σουηδία

• Κορίτσια και αγόρια ξεχύνονται στους δρόμους ντυμένοι σαν μάγισσες ή άνδρες αντίστοιχα. Δεν είναι λίγες οι φορές δε, που ντύνονται και με φορεσιές που θυμίζουν ζώο.

Βγαίνουν στις γειτονιές περνώντας από πόρτα σε πόρτα για να ευχηθούν «Καλό Πάσχα» προσφέροντας τις ευχετήριες κάρτες που έχουν ετοιμάσει ειδικά για την ημέρα αυτή με πρωτότυπα σχέδια και χρώματα.

Σε αντάλλαγμα για την καλή τους πράξη, οι γείτονες τους δίνουν γλυκά, χρήματα ή κάποια άλλα μικρά δωράκια.

• Το πασχαλινό αυγό είναι χάρτινο και μέσα του θα βρείτε καραμέλες και άλλα γλυκά.

• Η Μεγάλη Παρασκευή είναι αφιερωμένη στην ησυχία και την προσευχή.

• Το απόγευμα του Μεγάλου Σαββάτου, οι Σουηδοί τρώνε αρνί, αυγό και γλυκό.

• Το Πάσχα κάθε σπίτι έχει και ένα βάζο στολισμένο με κλαδιά από σημύδα για να τιμήσουν τα Πάθη του Ιησού Χριστού.

Ιταλία

• Το ιταλικό πασχαλινό τραπέζι είναι πλούσιο με σούπες ζυμαρικών, αρνί ψητό, παϊδάκια στο φούρνο και την πασχαλινή colomba που θυμίζει πολύ σε εμφάνιση το χριστουγεννιάτικο panettone, μόνο που το πρώτο δεν περιέχει σταφίδες, αλλά αμύγδαλα.
• Η Δευτέρα του Πάσχα έχει εξορμήσεις στην εξοχή για τους Ιταλούς κάνοντας πικ – νικ και συμμετέχοντας σε διάφορες δραστηριότητες.

Ισπανία

Τα πασχαλιάτικα έθιμα στην Ισπανία μοιάζουν πολύ με τα Ελληνικά. Ιδιαίτερα στο Νότο της Ισπανίας η Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα έχουν ιδιαίτερη σημασία με τους πιστούς να συμμετέχουν ενεργά σε όλα τα έθιμα και τις παραδόσεις.

Οι εορτασμοί ξεκινούν με την Κυριακή των Βαΐων και ολοκληρώνονται την δεύτερη μέρα του Πάσχα.

Όπως στην Ελλάδα έχουμε το τσουρέκι, έτσι και στην Ισπανία θα βρείτε το αντίστοιχο ισπανικό τσουρέκι – κέικ, MonadePasqua, με τη διαφορά ότι τα αυγά που είναι τοποθετημένα από πάνω δεν είναι βαμμένα.

Λατινική Αμερική

Την Κυριακή του Πάσχα οι μουσικές, τα χρώματα, οι προσευχές και τα πυροτεχνήματα δημιουργούν ένα μαγευτικό τοπίο στις χώρες τις Λατινικής Αμερικής, όπως το Περού, την Βραζιλία και την Κολομβία.

Η Μεγάλη Εβδομάδα (SemanaSanta) περιλαμβάνει καθημερινές τελετές με όλους τους πιστούς να συμμετέχουν σε αυτές. Η αναπαράσταση του Μυστικού Δείπνου, η περιφορά του ξύλινου σταυρού με γονατισμένους τους πιστούς καθ’ όλη τη διάρκεια της διαδρομής είναι κάποια από τα έθιμα που λαμβάνουν χώρα την περίοδο του Πάσχα.

Τι γιορτάζουμε μετά το Πάσχα

Η Ορθόδοξη Εκκλησία έχει καθιερώσει για 40 ημέρες μετά το Πάσχα την Αναστάσιμη Προσευχή. Την ημέρα της Αποδόσεως του Πάσχα, η οποία πέφτει πάντα Τετάρτη και είναι μία ημέρα πριν την γιορτή της Αναλήψεως, λήγει η Αναστάσιμη περίοδος.
Την ημέρα της Αναλήψεως ακολουθεί η τελευταία Αναστάσιμη Θεία Λειτουργία που είναι παρόμοια με την Πρώτη Ανάσταση, το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Το Πάσχα είναι η μεγαλύτερη γιορτή της Χριστιανοσύνης. Η Ανάσταση του Θεανθρώπου ας είναι Ανάσταση ελπίδας, αισιοδοξίας και αγάπης, για έναν κόσμο πιο ανθρώπινο, δημιουργικό, ειρηνικό και ευτυχισμένο.

Καλό Πάσχα!

Το άρθρο συντάχθηκε από τη Μαργαρίτα Στρατέλη

KΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

KΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

KΑΤΗΓΟΡΙΕΣ

close
Adblock
detector